URL | Infraestructura
15211
page,page-id-15211,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Infraestructura

L’URL és una plataforma experimental a l’aire lliure que consta de canals amb flux d’aigua continu i llacunes d’inundació alimentats amb l’aigua tractada procedent de l’efluent d’una estació depuradora d’aigües residuals, dissenyats per estudiar com millorar la qualitat de l’aigua de rius fortament humanitzats.

Canals

18 canals de 12 metres de longitud amb una secció de 0.74 x 0.47 m. L’aigua que circula pels canals s’obté d’un dipòsit central que es nodreix de l’aigua tractada procedent de l’efluent d’una depuradora. Els cabals d’entrada de cada canal són regulables fins a un màxim de 0.5 l/s.

Configuració actual:

El disseny experimental actual està plantejat per a examinar la influència de diferent espècies d’helòfits, utilitzats habitualment en restauració fluvial, sobre la biogeoquímica de l’aigua que flueix pels sediments on estan arrelats els helòfits. El llit dels canals consta de grava d’un diàmetre de 5 a 50 mm i el flux d’aigua (5 L/min a l’entrada dels canals) és sub-superficial. A 15 dels 18 canals s’hi ha plantat 5 espècies d’helòfits: Typha angustifolia, Iris pseudachorus, Phragmites australis, Lysimachia vulgaris i Scirpus lacustris, amb 3 canals per a cadascuna de les espècies. 3 canals s’han deixat només amb graves i serveixen de tractament control.

Variables fisicoquímiques de l’aigua circulant*:

NH4+ (mg N/L): 1.0 ± 0.3

NO3 (mg N/L): 3.3 ± 0.3

NO2 (mg N/L): 0.1 ± 0.03

PO4+ (mg P/L): 0.7 ± 0.4

DIN:P (molar): 26 ± 17

Conductivitat (µS/cm): 1704 ± 3

Oxigen (mg/L): 5.9 ± 0.1

Cabal (L/min): 4.8 ± 0.1

 

(*) Dades mesurades al mes de Juny 2015, corresponents a la mitjana ± error estàndard a l’entrada dels 18 canals.

Urban River Lab

Llacunes d’inundació

Conjunt de 4 unitats d’acer inoxidable de 4.5 x 1.8 x 0.4 m que estan dividides en 3 compartiments de 1.5 x 1.8 m cadascuna, resultant en un total de 12 llacunes experimentals. L’aigua que alimenta les llacunes d’inundació s’obté d’un dipòsit central que es nodreix de l’aigua tractada procedent de l’efluent de la depuradora.

Configuració actual:

El disseny experimental actual està plantejat per a testar el paper de la vegetació en la biogeoquímica de l’aigua de l’hiporrèic en aigües estanques. En 6 llacunes s’han plantat individus de Iris pseudachorus, una de les especies d’helòfit més utilitzades en pràctiques de restauració fluvial. La resta de llacunes (n = 6) s’han deixat sense vegetació i serviran de control. Addicionalment, s’han considerat dues granulometries de sediment (sorra i graves) perquè tenen conductivitats hidràuliques molt contrastades i podria afectar el ciclat de nutrients a microescala. 3 llacunes amb Iris s’han omplert amb sorra i les 3 restants amb grava. De la mateixa manera, 3 llacunes sense vegetació s’han omplert amb sorra i les 3 restants amb grava. Les llacunes s’inunden de manera periòdica.

Urban River Lab

Descobreix tots els projectes que hi ha en marxa a l’URL.

216

METRES DE CANALS

14482

METRES CÚBICS D'AIGUA

48

PROJECTES REALITZATS

12

LLACUNES