URL | NICUS
15589
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15589,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

NICUS

Clars i obscurs de la biogeoquímica del nitrogen en rius urbans.

La qualitat de l’aigua es un dels grans Reptes Socials contemplats en el H2020, entre altres coses, perquè l’entrada massiva de nutrients a través dels efluents urbans de depuradores continua generant episodis d’ eutrofització i amenaça la integritat dels ecosistemes aquàtics. L’aridesa del clima Mediterrani i la demana d’aigua dels nuclis urbans tendiran a accentuar-se, reduint el cabal dels rius i la seva capacitat de  dilució, el que els tornarà més vulnerables a l’excés de nutrients.

 

Els ecosistemes fluvials són capaços de transformar i retenir part dels nutrients dissolts en l’aigua, i per tant són de vital importància des d’una vessant ecològica, ambiental i social. Els rius urbans són “punts calents” de nitrificació, un procés microbià que transforma l’amoni a nitrat. No obstant, l’acumulació de nitrogen en forma de biomassa o la seva eliminació permanent via desnitrificació no són sempre evidents, cosa que posa en qüestió la capacitat d’autodepuració d’aquests rius. El projecte NICUS pretén respondre preguntes tals com, està la biota saturada de nitrogen? L’escala d’observació es la més adient? fins a quin punt diferents estratègies de restauració podrien contribuir a augmentar la capacitat de retenir nitrogen dels rius urbans? El projecte NICUS pretén explorar aspectes essencials de la biogeoquímica fluvial poc estudiats a dia d’avui, especialment en rius urbans. Per una banda, conèixer com les oscil·lacions diàries d’oxigen afecten al cicle del nitrogen, ja que els dos processos biogeoquímics claus, la nitrificació i la desnitrificació depenen de la concentració d’oxigen de l’aigua. Per l’altre, el projecte NICUS es planteja estudiar l’eficiència de retenció de nitrogen de diferents substrats (bé naturals, bé productes de la bioenginyeria com els fiber rolls vegetats) , Per últim, el projecte NICUS examinarà com la heterogeneïtat de substrats en el tram fluvial afecta la seva capacitat de retenir nitrogen, i analitzarà el cost-benefici d’utilitzar fiber rolls en rius restaurats.   

 

Els resultats del projecte Nicus aportaran informació fonamental sobre la capacitat d’autodepuració dels rius urbans i contribuiran al desenvolupament d’eines de gestió útils per a la comunitat científica i pels gestors del paisatge.

 

El projecte NICUS està finançat pel Ministeri d’Economia y Competitivitat del Govern Español.