URL | Research question. Caracterització de les biomasses.
15635
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15635,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Research question

Caracterització de les biomasses aèries i subterrànies de diferents espècies d’helòfits utilitzades habitualment en restauració fluvial per entendre la seva capacitat de retenir nutrients.

Les plantes no poden sintetitzar elements essencials necessaris pel seu desenvolupament, com ara el nitrogen i el fòsfor, de manera que els han de captar a través de les arrels. Els helòfits, plantes vasculars que viuen arrelades en cursos i marges fluvials, poden influir de manera important en la química de l’aigua a través d’aquesta captació. Per tant, els helòfits poden tenir un paper molt important com a filtres de nutrients en ambients eutrofitzats com poden ser els rius receptors d’efluents d’EDAR. Per entendre la capacitat d’aquests organismes a retenir nutrients dissolts, és indispensable una bona caracterització de la biomassa aèria (i.e., fulles i tiges) i subterrània (i.e., arrels). Si som capaços de fer una bona quantificació d’aquestes biomasses i mesurem el seu contingut de nitrogen o fòsfor, podrem fer balanços de masses molt acurats entre els nutrients que entren en el sistema i els que en surten. Així doncs podrem quantificar la contribució de les plantes en la retenció de nutrients.

 

Per adreçar aquesta pregunta, es realitzaran mesures directes de la biomassa aèria i subterrània de 3 espècies diferents d’helòfits utilitzades habitualment en restauracions fluvials: Iris pseudachorus, Phragmites australis i Scirpus lacustre. Es mesuraran variables com el pes fresc, pes sec així com la superfície i el volum de fulles i arrels. A més s’estudiaran amb detall les relacions al·lomètriques entre les biomasses aèries i subterrànies per poder fer estimacions acurades de la biomassa d’arrels a partir de mesures de biomassa aèria sense haver d’utilitzar mètodes de mostreig destructius.

 

Responsable científic: Roberta Calvo, Investigadora pre-doctoral a la Universitat de Palermo d’Itàlia.