URL | Research question. Efecte dels lixiviats de fulles d’helòfits.
15633
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15633,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Research question

Efecte dels lixiviats de fulles d’helòfits sobre la desnitrificació en biofilms de rius receptors d’efluents d’EDAR.

La desnitrificació associada a les comunitats bacterianes (i.e., biofilms) que es desenvolupen en els sediments dels rius, és un dels processos biogeoquímics responsables de la capacitat d’autodepuració d’aquests ecosistemes. Aquest experiment pretén avaluar si els lixiviats generats per les fulles de diferents espècies d’helofits, utilitzades habitualment en restauració fluvial, poden actuar com a font de carboni addicional per estimular les comunitats bacterianes desnitrificants presents en els sediments hiporreics. Esperaríem que la entrada d’aquesta font de carboni làbil a un sistema ric en nitrogen i fosfat afavoreixi l’eliminació del nitrat, de manera que s’augmentaria la capacitat d’autodepuració d’aquests rius a través d’un procés natural com la senescència vegetal.

 

Per contestar aquesta pregunta, es produiran lixiviats de dues especies d’helòfits, les fulles dels quals tenen qualitats nutricionals contrastades: Iris pseudachorus i Phragmites australis. Un cop produïts, s’injectaran a mesoscosms que contenen els sediments dels canals amb les comunitats de biofilms típiques de rius receptors d’efluents d’EDAR i és mesuraran les taxes de desnitrificació a partir de la producció de N2O, un producte intermediari del procés de la desnitrificació.

 

Responsable científic: Joaquín Cochero, Investigador del Instituto de Limnologia “Dr. A. Ringuelet” – CONICET – UNLP d’Argentina.