URL | Research question. El procés de desnitrificació als rius receptors d’efluents.
15637
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15637,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Research question

El procés de desnitrificació als rius receptors d’efluents d’EDAR està limitat per la baixa qualitat del carboni procedent de l’efluent.

Els rius es caracteritzen per tenir una gran variabilitat de microhàbitats que estan colonitzats per comunitats bacterianes (i.e., biofilms) que duen a terme processos biogeoquímics associats al cicle del nitrogen. La desnitrificació és el procés biogeoquímic pel qual uns bacteris especialitzats utilitzen el nitrat per generar energia convertint-lo a N2 (gas). Aquest procés es clau per entendre la capacitat d’autodepuració dels rius, un dels serveis ecosistèmics que ens proporcionen aquests sistemes. L’elevada concentració de nitrats i la presència de zones anòxiques en els sediments dels rius receptors d’efluents d’EDAR hauria d’afavorir la desnitrificació i per tant l’eliminació de l’excedent de nitrats de la columna d’aigua. Ara bé, estudis previs indiquen que la desnitrificació no és sempre el procés dominant en aquests sistemes. El fet que els microorganismes desnitrificants siguin heterotròfics, suggereix que el carboni podria ser el factor limitant de la desnitrificació en rius receptors d’efluents d’EDAR.

 

Per adreçar aquesta pregunta, addicionarem un producte de rebuig en la producció de cervesa ric en compostos de carboni làbil (i.e., mono- i disacàrids) a diferents canals per estudiar si és capaç de promoure la desnitrificació. Sabem que els helòfits poden modificar les condicions fisicoquímiques del medi on creixen i en conseqüència afectar a l’activitat dels biofilms presents. Així doncs, les addicions d’aquest compost es realitzaran en canals amb 3 especies diferent d’helòfits: Iris pseudachorus, Phragmites australis i Scirpus lacustres) in en canals sense vegetació, que serviran de control.

 

Responsable científic: Miquel Ribot, Investigador post-doctoral CEAB-CSIC.